מדוע הרועה בלגי התפתח להיות כלב ספורט הזירה (ring) הפופולארי ביותר לספורט הזירה? עם נתונים סטטיסטיים של מעל 90% מהכלבים ברמה התחרותית הינם רועה בלגי מלינואה כל זאת במקביל להתפתחותו ככלב עבודה לכוחות הביטחון שם הוא מוביל מעל 80% בכוחות הביטחון בישראל ואף ביחידות בצבאות מובילים בעולם איך התפתחו כל זירות הספורט ואיך התפתח המונדיאורינג (זירת העולם)?!
הכל יוסבר כאן בפוסט שנכתב לאחר עבודת מחקר והיכרות אישית של מעל 20 שנות עבודה עם רועה בלגי.
נתחיל בקצת היסטוריה:
כבר החל משנת 1700, החלו להשתמש שומרים ואנשי חוק בכלבי רועים בלגים לשמירה וסדר על העיר וזאת ללא הכשרה כלשהיא, שוטרים ושומרים היו מלווים בכלבי הרועים בלגים לכל מקום אליו הלכו כאשר סיירו ברחובות.
בסוף המאה ה18, השתמשו בעלי חוות קטנות בכלבי רועים בלגים ששימשו לרעייה על כבשים ואף לשמירה עליהם.
כלבים אלו היו עם היכולות המתאימות לתפקיד: נהיגים, תקשורתיים, חכמים, מהירים ומלאי אנרגיה, בנוסף היה קיים בהם גם יכולת הגנה ושמירה על העדר ועל המשפחה.
שילוב מיוחד שכמעט לא קיים בשום גזע אחר, שבעתיד לבוא יהפוך את הרועים בלגי למה שהם היום. מבחינה חיצונית הכלבים לא היו בגודל אחיד והיו בעלי צבעי פרווה רבים.
הכלבים הללו היו נחוצים וחיוניים לעבודת החקלאים כך שלמראה החיצוני לא היה כל חשיבות בעיניהם, אלא שמו דגש רק אופי הכלב.
עד לסוף המאה ה19 התייצב המראה החיצוני וניתן היה לראות בבלגיה, הולנד ובחלק הצפוני של צרפת מאות כלבים דומים במראה, מסורים מאוד, בעלי יכולת הגנה מפני זרים ונכונים לבצע כל מטלה אשר יתבקשו.
הכלבים הותאמו בהתאם לתנאי מזג אוויר קר וגשום האופייני לבלגיה, צרפת והולנד.
בשנת 1880 החל להתפתח תחום מופעי האילוף עם כלבים ובעלי כלבים שהבינו את הפוטנציאל העסקי הטמון ברועים הבלגים והחלו לאמן את הכלבים לשם כך, שהכלבים היו מאומנים מאוד, לראות אותם היה מחזה היה מרהיב. אנשים רבים היו מוכנים לקנות כרטיסים על מנת לראות מופעי אילוף שהתקיימו בתוך "זירה" שהייתה מאובזרת במכשולים רבים ומאתגרים, כאשר הכלבים היו צריכים תוך כדי מופע האילוף להתמודד ולעבור - מקפצות לאורך ולגובה, תעלות עם מים, חציר, גשרים וכדומה.
גולת הכותרת הייתה ה"איש בחליפה" שהכלב היה צריך לתקוף אותו במגוון תרגילים המשלבים אילוף מרהיב, אומץ, מהירות ועוד יכולות של הכלב.
כך התפתח לו ספורט הזירה שהראשון ביניהם היה בבלגיה ולאחריו צרפת והולנד וכל מדינה פיתחה את מופעי הזירה לכיוון שלה.
אדם מוכשר ביותר כמאמן כלבים ואף כיזם עסקי, הנודע כ"אבי הזירה" לקח את התחום כמה צעדים קדימה, שמו היה אדמונד מואצ'רון "Edmond Moecheron", כמו כל דבר טוב המופעים שלו התפרסמו מאוד, הוא הופיע עם העוזר שלו, שהיה "האיש בחליפה" ובעצם היה אחד מהדיקויים הראשונים בעולם הזירה, וביחד עם שלושת הכלבים שלו (Ducks, Nick & Miss), הם ביצעו תרגילים מורכבים ומסובכים והפכו להיות אטרקציה בירידים, קרקסים ובכל מקום אליו הגיעו.
אנשים נוספים הוקסמו מכך והחלו אף הם לחקות את מופעי האילוף של אדמונד מואצ'רון וכך זה הפך להיות חלק מהתרבות של בלגיה כחלק מהירידים בחגים ובאירועים ציבוריים.
אדמונד מואצ'רון וכל מי שעסק בזה, החלו לעשות את מופעי הזירה בבלגיה, הולנד וצרפת כאשר כל אחד מנסה לעשות עוד תרגיל אילוף מסובך ככל שיהיה ולהביאו למופע בזירה.
הנציב הראשי של העיר הבלגית "גנט" מר ארנסט ואן ווזמל, (E. van Wezemael ), ראה את המופעים האלו והבין שזה בדיוק מה שהמשטרה צריכה, אם רק יוכל להפוך את מופעי הזירה, לעבודה משטרתית. על פי חזון זה הוא יסד בשנת 1889 את המכללה הראשונה לשוטרים, כאשר הדגש היה על אימון הכלבים לשוטרים שפעלו בסיורים בלילות, כנגד פשיעה קשה שהייתה בימים אלו, השילוב בין שוטר לכלב הצליח והשוטרים יכלו לעשות את עבודתם בצורה יעילה ובטוחה יותר, ליחידה הזאת קראו "Gent Hondenbrigade" בתרגום מפלמית לעברית זה "חטיבת הכלבנים של גנט".
בעקבות ההצלחה מר ארנסט כתב ספר על שירות כלבים במשטרה והספר זכה להוקרה בקרב מומחים גדולים ממדינות רבות מכל העולם כדוגמת שוויץ, פינלנד, סרביה, רוסיה, צרפת, הולנד, אנגליה, ברזיל, ארצות הברית ועוד מדינות אשר התכתבו איתו והתייעצו איתו כיצד לאמן את הכלבים, כיצד לעבוד איתם בשטח, כיצד לבחור את הכלבים המתאימים וכדומה. יותר ויותר אנשי מקצוע הגיעו ללמוד ולהתמקצע במכללה ב"גנט" ואף לרכוש כלבי רועה בלגי מאומנים למשימות שיטור שונות על פי הצורך, התחום החל לצבור תאוצה בכל העולם והיום 130 שנה אחרי בכל משטרה וצבא שמכבד את עצמו יש יחידת כלבנים.
בשנת 1891 היו 8 וריאנטים לרועה בלגי אשר היום מוכרים רשמית רק 4 מהם.
בעיר קטנה בבלגיה ושמה מלין Malines (מכלן בפלמית),התגוררו בסמיכות אחד לשני קבוצת אנשים שאהבתם הגדולה הייתה להתאמן ביחד עם הכלבים שלהם, כך נוצר המועדון הראשון של רועה הבלגי המלינואה ומכאן מקור השם, על שם העיר "Malines".
ככל שהם עבדו יותר עם הכלבים, הם הבינו יותר מה הם מחפשים בכלב שיתאים לזירה וגם לעבודת משטרה .
התחרות הראשונה של הזירה התקיימה במכלן בשנת ,1903 אך עדיין לא כללי בתחרות לא הוגדרו בצורה רשמית ומלאה.
בשנת 1908 התקיימה התחרות הרשמית הראשונה שהחוקים, התרגילים והניקוד שלהם היו ידועים וברורים לכל המתחרים, כאן הייתה נקודת המפנה בה שהיה ידוע לכולם למה לכוון באימונים כדי להצליח בתחרות.
1911 ארגון ה F.C.Iהוקם על ידי הבלגים, הגרמנים, הצרפתים, ההולנדים והאוסטרים.
האליפות הלאומית הראשונה התקיימה ב21-22 ליוני בשנת 1913, ממש לפני 106 שנים.
פירוט הניקוד מ1908:
כאשר המקסימום אותו היה ניתן להשיג היה 90 נקודות.
תחרותיות מובילה להישגים ולרצון להראות שאילוף הכלב שלך ואיכויות הכלב שלך, הינם הטובים ביותר וכך התפתחו וקמו להם עוד מועדונים, בהם אנשים רבים נדבקו ב"חיידק" הכלבנות, החלה להיות תרבות של אימונים וחיי חברה סביב האימונים הקבועים ותחרויות הזירה הפכו להפנינג אליו הגיעו רבים מכל רחבי בלגיה, צרפת והולנד.
מכאן התפתחו הזירה הבלגית והצרפתית והknpv בהולנד והלכו וצברו תאוצה כאשר כל מדינה פיתחה את המבחן לכלב שלה, אך בפוסט זה לא אפרט על הזירות האחרות שהם עולם ומלואו בכל מדינה, אלא אכתוב על הספורט שלשמו הקדשתי את הפוסט הזה, המונדיאורינג כלומר הזירה העולמית, זהו ספורט רשמי של ארגון הF.C.I, ופותח ב1987, על ידי נציגים על מנת לעשות שילוב מארבעה סוגי ספורט הזירה הצרפתית, הזירה הבלגית, Schutzhund הגרמני וknpv ההולנדי, הכוונה הייתה לספק תחרות בינלאומית, המשלבת את מיטב המסורת הכלבנית של כל מדינה. כאשר עיקר האלמנטים הגיעו מהזירה הבלגית והצרפתית.
קצת על המונדיאורינג:
ברוכים הבאים לממלכת אי הוודאות של עולם הספורט הכלבני - המונדיאורינג!!!
מונדיאורינג או "רינג עולמי" הינו ספורט המשלב את אלמנט ההפתעה לנוהג ולכלב - אי וודאות לגבי נושא המבחן מיקום וסדר התרגילים.
לא סתם מבחן המונדיאורינג נחשב לאחד ממבחני העבודה הקשים ביותר !!!
נבחרות מכל העולם מתחרות בשתי אליפויות עולם גדולות של ה F.C.I, ה F. M. B. B המונדיאל של הרועים הבלגים ואליפות פתוחה לכל הגזעים של ה F.C.I.
כל תחרות הינה כמו הפנינג שיש בו נושא, לדוגמא נושא חקלאות, קמפינג, ספורט וכדומה.
המגרש בדומה לתיאטרון מאובזר בתפאורה יצירתית, המורכבת מאביזרים הקשורים לנושא התחרות, איתם ניתן לבנות תרחישים והסחות דעת.
התרגילים אומנם אותם תרגילים אבל הסדר, המיקום, האביזרים והתפאורה משתנים ממבחן למבחן על פי היצירתיות של כל שופט, אשר חושב במגבלות המקום, כיצד ליצור מבחן שיראה באמת את האילוף של הכלב להתמודד עם מצבים שונים, אף מבחן לא יהיה כמו השני ובכך נמנעת האפשרות לאימון הכלב לשינון הרוטינה והמאמנים חושבים באימונים להכין את הכלב בצורה המיטבית לכל תרחיש אפשרי.
המונדיאורינג מחולק לשלושה חלקים אשר נמצאים תמיד בסדר הבא:
- משמעת
- קפיצות מעל מכשולים
- הגנה/תרגילי נשיכה
- המשמעת במונדיאורינג מתבססת על פונקציונאליות עם דגש על שליטה מלאה, מול הסחות דעת לאורך כל המבחן, הכלב צריך להיות עם ביטחון.
- הקפיצות מעל מכשולים ברמה 3 הינם קפיצה למרחק 4 מטר, טיפוס על קיר של 2.30 מטר וקפיצה ללא נגיעה מעל מכשול בגובה 1.20, הקפיצות במבחן בוחנות את מבנה הכלב ואת הרצון שלו.
תרגילי ההגנה- חלק ההגנה דורש מהכלב יצרי קרב בולטים אך גם שליטה מקסימאלית.
הכלב צריך להיות מאוזן, אמיץ, עצמאי וחד שיכול להתמודד לבד עם קבלת החלטות ללא פקודות מהנוהג.
במבחן מונדיאורינג קטגוריה 3 ישנם, סך הכל 17 תרגילים, שצריכים להיות מבוצעים ללא הפרעות או הפסקה ונמשכים 45 דקות בערך, מה שמצריך כלב עם כושר גופני גבוה והתמדה להמשיך ולעבוד פרק זמן ארוך ורצוף.
כלב המתחרה במונדיאורינג בכל אחת מהרמות, יתחרה בכל שלב ללא רצועה או קולר לאורך כל המבחן ובכך נמדדת השליטה בכלב מהשלבים הראשוניים ביותר. מורכבות מסלול התחרות בשילוב עם דרישת השליטה האבסולוטית מצריכה כלב מאוזן ובעל אופי מעולה.
מרבית הכלבים המסוגלים לבצע מבחן זה, בצורה מרבית, הינם מגזע הרועה בלגי - מלינואה המהווים כ90% מהכלבים שמתחרים בספורט זה, כאשר לרוב שאר הכלבים הינם מגזע רועה גרמני מקווי עבודה.
לסיכום:
לאחר שראינו ולמדנו מה הצורך לכלב מונדיאורינג, אנו יכולים למצוא את כל התכונות, היצרים והמבנה הגופני בכלב הרועה בלגי - מלינואה.
ראינו את התפתחות הרועה בלגי במאה ה18 וה19 ( כבר לפני יותר מ300 שנה) ככלב שעבד עם שומרי העיר ואף שימש בעלי חוות קטנות ככלב רעייה להגשים ואף כלב שמירה עליהם.
כאשר הבינו אנשים את הפוטנציאל העסקי הגלום במופעי אילוף החלו לפתח את הזירה שכללה תרגילי משמעת, קפיצות ותרגילים הגנה ושמירה. הרועה בלגי נולד לתפקיד והמאמנים גם לזירה וגם למשטרה הבינו את הפוטנציאל שבו, חשוב להדגיש וזה מה שמבדיל בעיקר את הרועה בלגי מלינואה ממרבית הגזעים, שהוא הורבע לאורך כל ההיסטוריה שלו על סמך יכולות העבודה שלו גם ככלב ספורט (זירה וכדומה) וגם לטובת משימות משטרתיות וצבאיות.
המבנה הגופני של רועה בלגי שעבד הותאם באופן ישיר לעבודה אותה הוא הצטרך לעשות ולא על פי צו האופנה.
בתור אחד שעובד ומאמן את הגזע המופלא הזה מעל ל20 שנה הן לספורט והן לעבודה מבצעית, אני יכול להגיד שכלב רועה בלגי מלינואה מצריך ניסיון וליווי של אנשי מקצוע נכונים, בעלי ניסיון באימון של הגזע.
כלב רועה בלגי חייב להתאמן בספורט או לעבודה, לשם כך נוצר הגזע, אחרת הוא יחפש לעבוד וכך מתחילות אין ספור בעיות עם הגזע. הפופולאריות של הגזע עלתה בגלל שאנשים מזהים אותו ככלב צבא ומשטרה ואף מספר סרטים שעשו אף הרים את קרנו של הגזע בקרב המון אנשים אך חשוב לזכור שלמרות שהרועה בלגי מלינואה יכול להיות גם כלב משפחה למופת, הוא אינו מתאים למשפחה שאין לה פנאי לאמן ולהשקיע בכלב.
בתקווה לראות יותר אנשים מכל סוגי הספורט עובדים עם הגזע המופלא הזה.
מאת: עוז כהן
אחד שהלב שלו שייך לרועה בלגי מלינואה
מקורות עזר נוספים:
Jean – Marie Vanbutsele, Gino Visconti, The history of the Belgian shepherd dog